1689

Ett pampigt stenhus

År 1689 stod det Utfallska huset klart. Det var rådman Jakob V Utfall som låtit bygga ett stenhus på den tomt där Fiskekrogen ligger idag. Eftersom övrig bebyggelse mest bestod av låga, enkla, röda eller gula trähus framstod trevåningshuset som en mycket pampig byggnad.

1760

Niklas Sahlgren flyttar in

Under 1760-talet flyttade en av Sveriges rikaste personer, Niklas Sahlgren in. Han var direktör för Ostindiska kompaniet och donerade stora pengar till att bland annat uppföra ett sjukhus i Göteborg. I Amsterdam lärde Niklas Sahlgren känna en annan förmögen man – Jonas Alströmer – som idag är mest känd för att ha infört potatisen till Sverige.

1804

Staden brinner

År 1804 härjade en våldsam brand i Göteborg och nästa all bebyggelse inom ett område mellan Kungsgatan, Västra Hamngatan och Stora hamnkanalen lades i aska. Även de Utfallska huset lades i ruiner.

1850

Olof Wijk köper tomten

Tomten låg öde i över 50 år innan kommersrådet Olof Wijk köpte det på auktion. Han gav samma arkitekt som ritat Fiskekyrkan, Löjtnant Wictor von Gregerfelt, uppdraget att rita ett hus i fyra våningar. Bygget påbörjades 1851 och stod klart två år senare. Huset rymde Olof Wijks kontor samt en paradvåning för representation, men fungerade även som hem för familjen och hushållspersonalen. I över i 70 år gick huset i arv i familjen Wijk. 1925 sålde den sista arvingen Hjalmar Wijk fastigheten till ett försäkringsbolag.

1929

”Det glada commerce”

Efter att huset sålts genomgick det en omfattande ombyggnad. Bottenvåningen inreddes till restaurang och 1929 flyttade Restaurant Café de Commerce till fastigheten vid Lilla Torget. Här satt skeppsredare, direktörer och högre tjänstemän från rederierna tillsammans med köpmän och diskuterade affärer över en god supé. På dansrestaurangen spirade också romantiken. Många äldre par minns med värme första gången de träffades på glada Commerce.

1957

Stadens första kinakrog

År 1957 öppnade stadens första kinakrog i den inre delen av Commerce. Dåvarande ägaren överraskade med att anställa kinesiska kockar, vilket var en revolutionerande förändring.

1972

Dags för fisk

Efter en mindre brand i köket 1971, startade man en ny restaurang 1972 med ett helt nytt koncept. Göteborg hade fått en äkta Fiskekrog. Efter 15 år köptes Fiskekrogen av krögarna Jan Pavel och Heinz Eisenbeisser som fortsatte att driva restaurangen under samma namn.

1996

Fiskintresse som röd tråd

Den 11 mars 1996 fick Fiskekrogen en ny kapten vid rodret – Lars Ahlström. Efter 20 år som ägare av fiskgrossistfirman Allt i Fisk och ägare av restaurangen Sjömagasinet, hittade Lars Ahlström en ny utmaning.

2000

”Det bästa från havet” in i framtiden

Ett årtionde följde med fantastiska recensioner, fina priser och nöjda kunder. Fiskekrogen tog plats på Göteborgs kroghimmel som stadens bästa fisk- och skaldjursrestaurang.

2018

Nytt matkoncept i nyrenoverade lokaler!

Efter 22 år fortsätter Lars Ahlström att ta Fiskekrogen till nya höjder. I en miljö som andas historia, Göteborg och havet serveras både klassiska och innovativa rätter, med det bästa från havet såklart!

fiskekrogen logotyp

Fiskekrogen
Lilla torget 1, 411 18 Göteborg
Telefon: 031-10 10 05
E-post: info@fiskekrogen.se

fiskekrogen facebook   fiskekrogen instagram

Webbdesign: LIVE Reklambyrå