colletto logoFiskekrogen 50 år

Världen har förändrats sedan Fiskekrogen slog upp sina dörrar för första gången år 1972 men vi fortsätter att servera havets bästa råvaror till alla våra gäster som besöker oss, år efter år. 

1689

Ett pampigt stenhus

År 1689 stod det Utfallska huset klart. Det var rådman Jakob V Utfall som låtit bygga ett stenhus på den tomt där Fiskekrogen ligger idag. Eftersom övrig bebyggelse mest bestod av låga, enkla, röda eller gula trähus framstod trevåningshuset som en mycket pampig byggnad.
1760

Niklas Sahlgren flyttar in

Under 1760-talet flyttade en av Sveriges rikaste personer, Niklas Sahlgren in. Han var direktör för Ostindiska kompaniet och donerade stora pengar till att bland annat uppföra ett sjukhus i Göteborg. I Amsterdam lärde Niklas Sahlgren känna en annan förmögen man – Jonas Alströmer – som idag är mest känd för att ha infört potatisen till Sverige.
1850

Olof Wijk köper tomten

År 1804 härjade en våldsam brand i Göteborg och även Utfallska huset lades i ruiner. Tomten låg öde i över 50 år innan kommersrådet Olof Wijk köpte det på auktion. Han gav samma arkitekt som ritat Fiskekyrkan, Löjtnant Wictor von Gregerfelt, uppdraget att rita ett hus i fyra våningar. Bygget påbörjades 1851 och stod klart två år senare. Huset rymde Olof Wijks kontor samt en paradvåning för representation, men fungerade även som hem för familjen och hushållspersonalen. I över i 70 år gick huset i arv i familjen Wijk. 1925 sålde den sista arvingen Hjalmar Wijk fastigheten till ett försäkringsbolag.

1929

”Det glada commerce”

Efter att huset sålts genomgick det en omfattande ombyggnad. Bottenvåningen inreddes till restaurang och 1929 flyttade Restaurant Café de Commerce till fastigheten vid Lilla Torget. Här satt skeppsredare, direktörer och högre tjänstemän från rederierna tillsammans med köpmän och diskuterade affärer över en god supé. På dansrestaurangen spirade också romantiken. Många äldre par minns med värme första gången de träffades på glada Commerce.

1957

Stadens första kinakrog

År 1957 öppnade stadens första kinakrog i den inre delen av Commerce. Dåvarande ägaren överraskade med att anställa kinesiska kockar, vilket var en revolutionerande förändring.

1972

Dags för fisk

Efter en mindre brand i köket 1971, startade man en ny restaurang 1972 med ett helt nytt koncept. Göteborg hade fått en äkta Fiskekrog. Efter 15 år köptes Fiskekrogen av krögarna Jan Pavel och Heinz Eisenbeisser som fortsatte att driva restaurangen under samma namn.
1996

Fiskintresse som röd tråd

Den 11 mars 1996 fick Fiskekrogen en ny kapten vid rodret – Lars Ahlström. Efter 20 år som ägare av fiskgrossistfirman Allt i Fisk och ägare av restaurangen Sjömagasinet, hittade Lars Ahlström en ny utmaning.

2016

Medkapten vid rodret

Theodor Ahlström har sedan barnsben fått hjälpa till på sin fars restaurang att filea fisk och rulla torskbullar. Efter studier och några år till havs som sjökapten bestämde sig Theodor år 2016 att byta riktning och valde att vid sin fars sida driva Fiskekrogen framåt. Ett nytt kapitel av krogens historia började.

2020

Fêskens bar – En NjutBar helt enkelt

Under 2020 föddes idén om något nytt. En matbar med föränderlig meny, mindre rätter och bra stämning – En NjutBar. I oktober 2020 öppnades den nya baren med nytt koncept och blev snabbt populär bland Göteborgsborna.

2022

”Det bästa från havet” – In i framtiden

Ahlströmmarna fortsätter förvalta denna historiska krog som andas Göteborg och hav, tillsammans med gäster och personal. Klassiska rätter blandas med innovativa skapelser, självklart med det bästa från havet.

fiskekrogen logotyp

Fiskekrogen
Lilla torget 1, 411 18 Göteborg
Telefon: 031-10 10 05
E-post: info@fiskekrogen.se

fiskekrogen facebook   fiskekrogen instagram

Webbdesign: LIVE Reklambyrå